murabbitun

murabbitun

Monday, 12 January 2015

Buat peminat dan pembenci novel!

I dont like maharaja lawak mega.
So what!
***
Novel atau buku cerita.
Yang penting ada cerita, tak kisah la tebal mana pun.
Tanggapan orang kepada peminat pembaca novel, ----> kuat berangan, kuat berangan, kuat berangan, kuat berangan. Haha.
Sebab ape? Sebab cerita tu rekaan penulis je, cerita tu melebih sangat, mana ada cerita macam tu. Dapat pulak kalau baca novel cinta, habis kena boikot. Huu.
Pendapat saya, takla seteruk tu, okeylah lagi dari sesapa yang suka sangat tengok MLM. *.*
Okey, cik abang, cik adik, cik kakak, meh baca ni.
***
Dengan baca cerita (sekali lagi tak kisah buku apa, novel ke, janji ada cerita k, dalam buku ilmiah motivasi pun ada cerita yang diselitkan-chicken soup ke, who remove my cheese, muslim pro, suami aku ustaz ke, majalah kuntum ke, mastika ke)
kadang-kadang ia boleh buat kita mengubah persepsi kita terhadap sesuatu perkara,
tanggapan terhadap sesuatu perkara,
membuat kita menukar gaya pemikiran kita, cara kita berfikir,
sama ada perkara besar atau kecil.
'Oh, ada juga orang macam ni kat dunia ni...'
'Baru aku tahu...'
Semua tu tanda yang kita sedang mula memperbaharui sisi pandang kita dalam kehidupan. *senyum sikek.
Dalam masa yang sama, kita belajar dari pengalaman watak dalam cerita tersebut...
Bagaimana dia mengambil tindakan bila terjadinya sesuatu masalah atau perkara...
Kesan dan akibat apabila langkah itu diambil...
Reaksi watak apabila ia berlaku...dan banyak lagi.
Semua tu kalau kita baca bukan sekadar baca, kita akan dapat.
Mungkin juga boleh terkesan dengan 'jiwa' watak tersebut walaupun ia hanya sekadar watak hitam putih di dada kertas. (ayat drama queen)
Mencontohi tingkah lakunya, perwatakkannya, (selalu watak hero/heroin dalam cerita kan sempurna 'sangat').
'Baiknya, dia maafkan macam tu jekkk...'
'Panjangnya doa dia (Aisya Yusro) saja dua page...'
'Jahatnya...mana aci buat camtu...'
Semua tu buat kita berfikir. Takla lesu otak tengok MLM, juri pun tak faham diorang buat story apa, haha.
Lagi,
Semestinya kita akan dapat banyak info dari cerita tu, sama ada dari latar tempat (ooo baru tahu pulau nami tu kat korea), nama watak untuk buat stok nama anak cucu nanti (umar al banna, adam dan hawani) atau sejarah yang diimbas kembali, paling tidak, ayat puitis, sajak nanti nak bagi masa bufday kawan, dan perkataan yang korang selalu guna tulah, HACKS and wat ever...erk. (Novel Ustazah Fatimah Syarha banyak ilmu fiqh boleh baca, belajar ekspress. Hee)
Info la tu, berguna la dalam hidup ni, paling paling bila orang tanya takla dapat markah F.
Ye, memang cerita tu khayalan penulis je, ada yang mungkin benar tapi tak logik, tapi mana korang tahu dalam dunia ini (termasuk semua planet dalam galaksi Milky Way dan teleskop tempat yang NASA belum teroka lagi, dulu dan esok esok), confirm ke takda makhluk yang lalui pengalaman macam tu?
Ha, kan?
Fikir, lagi satu, nothing imposible kalau Allah nak, kan? Idea penulis tu Allah yang bagi jugak.
So, jangan pandang sebelah mata je dengan buku cerita. Mentang mentang korang baca tesis, buat rujukan bagai, ilmiah la konon, baru 10 minit baca dah mengucap, lepas esok buat discussion lupa. Haha. Gurau je bro sis~
Ingat, baca apa pun, takkan rugi, sebab wahyu pertamakan diperintahkan membaca. Surah al-Alaq, Iqra'... *senyum sikek.
P:S - baca baca pun, tolong pilih penulis ye, jangan terbaca benda songsangkan akidah dan boleh menguningkan otak anda. Ok?
Contoh buku yang boleh baca banyak, senang je, pergi kedai buku, tengokla. Rerajin ziarah dan berkawan dengan buku, moga terpalit dakwatnya. Eh.
***
Kesimpulannya, end of the story yang tak sebarapa malam ni sebab mata tak mengantuk dan takdapat membebel, jadi inilah dia keyboard warrior, haha.
Rumusannya, manusia dan membaca berpisah tiada.
Buku yang terbaik untuk dibaca ialah al-Kitab-al-Furqan---> al Quran.
Sebaik mana watak dalam cerita tu, pastinya dia tidak dapat ,menandingi baik tingkah laku dan solehnya Nabi kita, Nabi Muhammad.
Tertib dan tersusun bait kata dan plot cerita, baik lagi gaya bahasa dan plot cerita Allah dalam al Quran dan kehidupan kita.
Banyak pengajaran ke, banyak lagi pengajaran dalam al Quran dan Sirah nabi.
Jadi, banyakkan membaca juga berfikir. Sebab tu bila baca al Quran kena baca terjemahan. Kalau tak biasa, baca terjemahan dulu baru baca Arab dia..hoo.
***
Itu je pesan saya sempena esok 12 Rabiul Awal 1436H.
Allahumma solli 'ala Muhammad wa 'ala alihi wa ashabihi ajmain wa man tabia'hu ila yaumiddin.
***

Kritikan dan komen membina dialukan, terima kasih sudi baca sampai habis. Sob..sob, 


AfNadz Hanif
3 Januari 2015
1.20 pagi

Da Real Teamwork

Teamwork.
Pada saya asasnya ialah kepercayaan dan kesetiaan,
Kerana ia merupakan sebuah hubungan.
Hubungan kerja lah, bukan hubungan lain2.
***
Mudah ja,
Apabila kita bekerja as a team, ketika agihan tugasan, kita perlu percaya dengan semua partner tugasan kita.
Percaya yang dia boleh lakukannya, walaupun pertama kali bekerja dengannya,
Percaya dia juga buat sehabis baik, walaupun dia selalu 'ting tong',
Percaya yang di juga commit seperti kita commit.
Manakala apabila diberi tugasan, kita perlu setia untuk laksanakan ke akhirnya.
Setia walaupun due date kerja lewat, at last siapkan jugak, bukan terbengkalai,
Setia untuk hadir mesyuarat, walaupun lambat sampai,
Setia sehingga ke akhirnya, buat kerja sampai habis, bukan tarik diri.
Banyak lagi contoh, bukan ini ja.
***
Kesimpulannya,
Work as a team, kita akan gembira. *senyum sikek
Takla stress. Takla nak mengamuk tak tentu pasal.
Sebab kita tahu, kita ada team yang percaya dengan kebolehan kita, dan setia bersama sehingga ke garisan akhir.
Paling best, kita tahu kalau kita tak sempat siapkan task, team members akan backup dan begitulah sebaiknya. * sengeh sikek
Mungkin terlalu ideal, sebab memang ia mengambil proses yang sangat lama.
Memang takkan dapat teamwork yang best sebab diri sendiri pun ragu dengan team sendiri.
Piraahhh!
Satu lagi,
Kalau nak sukat hubungan teamwork tu real ke fake,
Tengok.....hati awak semua lah, ikhlas ke tak. I pun tak reti nak sukat macamana. Haha.
***
Praktis,
Percaya dan Setia.

Thiqah dan Amanah.

:) 

AfNadz Hanif
7 Januari 2015
9:50 malam