murabbitun

murabbitun

Tuesday, 20 May 2014

Kereta kena Clamp?

Isu ini pasti biasa bagi seorang mahasiswa di universiti.
Saya nak juga share di sini.

***


14 Mei 2014,

Cerita lawak di pagi hari. 

Isu akhir sem i***, kereta student clamp dan parking tak mencukupi akibat lambakan kereta dan bilangan parking tak mencukupi. 

Dah bertahun rasanya...resolusi nampaknya tak berkesan kerana setiap tahun perkara yang sama berlaku.

Kena naik HEP, apa la prosedur nak tuntut semula kereta ni.

* gambar panas, baru 15 minit lepas kena clamp. - tiada gambar-



Setelah bertapa di HEP

Kes selesai, dikenakan amaran keras. 

Bagi saya berurusan dengan HEP mudah jika jujur dan menjaga adab sebagai seorang pelajar. 

Strateginya, berterus terang dan hubungkan silaturahim.

Sampaikan cadangan kita dan terima penjelasan mereka.

***

Tahniah ydp ******* kerana pantas take note kebajikan pelajar, meluangkan masa di HEP untuk 'menarik rambut dalam tepung'.

*Isu pelajar dah beli tiket flight awal dari tarikh cuti.
*Isu tempat parking dengan clamp.

Itulah isu setiap akhir sem. Tunggulah perkhabaran dari ydp sendiri.

***
Pahit untuk diakui, sebenarnya pelajar yang susah nak terima kenyataan yang tidak boleh balik awal.

Entah. Nak cari sudut tertindas tu tak jumpa la pulak. Jadi, titik mana yang perlu dikasihankan?

Cc: YDP


***

Kesimpulan, mahasiswa perlu cekap dalam menangani isu-isu di sekeliling mereka. Walaupun kecil perlu diselesaikan dengan baik. Hal ini kerana universiti adalah medan latihan untuk mahasiswa memimpin negara kelak. 

Mahasiswa perlu cepat berfikir dan bertindak secara profesional dan waras. Mahasiswa adalah ahli akademik. Oleh itu, tingkah laku profesional harus ditunjukkan.

Mahasiswa Malaysia?

Mahasiswakah mahasiswa Malaysia? *tajuk forum yang tidak dapat saya hadiri. 


Pendapat saya, mahasiswa Malaysia tahun 60-an pada zaman pasca-merdeka dahulu telah pun berperanan selaku mahasiswa, mahasiswa kini masih ke arah itu. ^.^

Menggalas tugas sebagai seorang pemimpin bukan mudah kerana dia akan menggalas tanggungjawab untuk menyelesaikan masalah ummah (masyarakat). 
Dari sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar perkara. 

Bertabahlah jika anda sedang memegang amanah itu!