murabbitun

murabbitun

Tuesday, 29 April 2014

Awan Oh Awan...

Kebelakangan ni suka tengok awan. Dan jatuh cinta pada awan. Tak tau kenapa.

Kadang-kadang rasa nak bebas macam awan. Ke utara, selatan, timur, barat.

Tapi betul ke awan tu bebas? Mana awan tu pergi, tetap di langit juga. Tak pula turun ke sungai, laut, padang bunga, atau KLCC.

Manusia. Buatlah apa yang kita suka. Tapi kena ingat, bila mati, kita akan kembali pada Allah juga.

Jadi adakah kita benar-benar 'bebas'?

Tidak. Di dunia kita diikat dengan peraturan Allah, sebagai ujian untuk menentukan darjah keimanan. Kita cuma akan bebas sesudah mati, sesudah ditentukan ke syurga (inshaAllah) atau ke neraka (nauzubillah).

"hiduplah seperti mana yang kamu suka, tapi ketahuliah kamu akan mati juga akhirnya." - kata-kata Jibril kepada Nabi Muhammad SAW.

:)

Sunday, 27 April 2014

Cerita tentang BM

BM disini membawa maksud Baitul Muslim. Rumah tangga muslim. Actually, soal perkahwinan la.

Istilah yang sama tapi baitulmuslim membawa maksud lebih mendalam.

Ikhwah dan akhawat. Nasihat ini juga untuk diri sendiri ini.

Kalau sedang fikir tentang BM, fikir juga tentang taklifan lain. Peduli sahabatmu, kerjamu, tarbiyahmu dan dakwahmu.

Ia benar ianya sesuatu yang besar dan perlu kritikal memikirkannya. Perlukan keseimbangan. Jangan letak tepi terus perkara lain hanya kerana bakal mendirikan rumah tangga. InsyaAllah.
Jangan sampai yang dikejar tak dapat dan yang dikendong berciciran.

Entah. Taknak cakap banyak sebab tal lepas lagi ujian part ini.

Saturday, 26 April 2014

Uslub Dakwah

Uslub dakwah merupakan salah satu dari 4 rukun dakwah selain daie, mad'u dan maudhu' (tajuk).

Uslub membawa makna cara, method dan cara. Setiap daie mempunyai cara tersendiri dalam mendekati mad'unya.
Tiada strategi tertentu yang dapat dijamin bahawa ianya ialah strategi yang paling baik dalam mendekati -approching- mad'u.

Boleh juga dikatakan bersifat subjektif.

Terdapat orang yang peramah, lalu dia mendekati mad'u dengan mudah, sembang sikit...orang mudah mesra.

Ada juga orang yang kurang skill kata-katanya, dia gunakan flyers sebaran untuk memberi kefahaman kepada mereka.

Banyak cara lagi yang boleh dimanfaatkan dalam mendekati mad'u. Seperti media massa, facebook twitter dan sebagainya.

Dan saya nak share, satu strategi yang umum, insyaAllah boleh diaplikasikan untuk mana-mana jenis mad'u.

Formula

'Adtho' am qobla kalam' ...makanan sebelum lisan.

Bermakna dalam usaha mendekati mad'u, kita ikat terlebih dahulu perutnya. Selesakan dia dengan kita melalui makanan. Terpulang samada makan yang macamana. Selalunya, lepas makan, kenyang perut, suka hati. Hehe.

Barulah lepas makan, sembang-sembang ringan, masuk tajuk yang ingin disampaikan. InsyaAllah masa ini gap antara kita dan dia sudah tidak begitu tinggi. Mudah untuk kita masuk ke dunianya. :)

Memang ia memerlukan masa dan ongkos sikit la kan.
Tapi jika ianya untuk perjuangan Islam, adakah patut kita merasa rugi?

Boleh la aplikasi lepas ini kepada anak2 usrah dan sesiapa sahaja.

Semoga berjaya!







Nak pikat sesiapa je, bapak mertua pon boleh.

Friday, 11 April 2014

Beringat-ingatlah

Ingat semula.

Apa tujuanmu

Apa fokusmu

Apa tanggungjawabmu

Apa keperluanmu

Apa yang harus engkau langsaikan

Apa sebenarnya yang engkau perlu kejar-kejarkan

Dunia
Atau
Akhirat

Ilmu
Atau
Hiburan

Muslimah
Atau
Perempuan

Redha Allah
Atau
Redha Manusia

Ianya ialah proses latihan
Sesekali kita akan buat silap

Maafkan diri
Dan bina semangat baru

Cipta kejayaan
Bukan
Kejar kejayaan. 

:)

InsyaAllah.
Beringat-ingat.

Jika leka, ingatlah.

Saturday, 5 April 2014

Reset niat dengan cinta <3

Reset niat...
Setting niat.

Buat sesuatu bukan untuk tonjolkan diri atau menampakkan diri hebat.

Tapi

Buat kerana cinta.

Cinta kepada Allah,
Cinta kepada Nabi,
Cinta kepada keluarga,
Cinta kepada sahabat,
Dan
Cinta kepada tanggungjawab.

Kuasa cinta ampuh
Buktikan!

:)