Bahan-bahan (6 orang)
A. Kentang Lenyek
1) 9 biji kentang
2) Air
3) Garam
4) Buttercup
5) Susu segar/susu cair
6) Serbuk lada hitam
7) Serbuk lada sulah
B. Kuah
1) Buttercup
2) Sebiji bawang merah
3) 2 ulas bawang putih
4) 2 cube pati ayam
5) Serbuk lada hitam
6) Serbuk lada sulah
7) Tepung jagung
8) Air
Cara-cara
A. Kentang Lenyek
Kupas kulit kentang dan potong ikot suke supaya senang nak
lenyek nanti...
Rebus kentang2 tuh sampai empuk...masukkan sekali garam
secukup rase...
Lepas rebus tosskan air tuh...
Masukkan balik kentang yg dah di toss tuh dalam periuk
tadi...
Bukak api paling kecik sekali dan boleh mule lenyek kentang
tadi bersama buttercup, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, susu segar/susu
cair
Kuantiti bahan2 tadi ikot suka la nak letak byk mane...kire
sesedap rase dan mata memandang lah...
B. Kuah
Blander bwg2 tu dulu....pastu panaskan buttercup...tumis
bawang merah dan bwg putih tadi hingga wangi...
pastu masukkan semua bahan nak buat kuah tuh kecuali tepung
jagung...
kacau semua bahan dan sambil2 tu boleh lah masukkan tepung
jagung yg sudah dibancuh dgn air sedikit demi sedikit ke dalam kuali...
pastikan kuah tu tidak terlalu cair dan tidak terlalu
pekat...tapi kire ikot suke la...nak pekat or cair...hehe
Nak hidangkan senang je...sebijik cam hidangan kentang
lenyek kfc tuh...
jadi..selamat mencuba....
http://dapurpelajar.blogspot.com/2011/01/kentang-lenyek-dan-kuah.html
— with Nur Ain Hadi and 2 others.
No comments:
Post a Comment