murabbitun

murabbitun

Sunday, 2 March 2014

Resepi Kentang Lenyek

Bahan-bahan (6 orang)

A. Kentang Lenyek

1) 9 biji kentang
2) Air
3) Garam
4) Buttercup
5) Susu segar/susu cair
6) Serbuk lada hitam
7) Serbuk lada sulah

B. Kuah

1) Buttercup
2) Sebiji bawang merah
3) 2 ulas bawang putih
4) 2 cube pati ayam
5) Serbuk lada hitam
6) Serbuk lada sulah
7) Tepung jagung
8) Air

Cara-cara

A. Kentang Lenyek

Kupas kulit kentang dan potong ikot suke supaya senang nak lenyek nanti...
Rebus kentang2 tuh sampai empuk...masukkan sekali garam secukup rase...
Lepas rebus tosskan air tuh...
Masukkan balik kentang yg dah di toss tuh dalam periuk tadi...
Bukak api paling kecik sekali dan boleh mule lenyek kentang tadi bersama buttercup, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, susu segar/susu cair
Kuantiti bahan2 tadi ikot suka la nak letak byk mane...kire sesedap rase dan mata memandang lah...

B. Kuah

Blander bwg2 tu dulu....pastu panaskan buttercup...tumis bawang merah dan bwg putih tadi hingga wangi...
pastu masukkan semua bahan nak buat kuah tuh kecuali tepung jagung...
kacau semua bahan dan sambil2 tu boleh lah masukkan tepung jagung yg sudah dibancuh dgn air sedikit demi sedikit ke dalam kuali...
pastikan kuah tu tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat...tapi kire ikot suke la...nak pekat or cair...hehe

Nak hidangkan senang je...sebijik cam hidangan kentang lenyek kfc tuh...

jadi..selamat mencuba....

http://dapurpelajar.blogspot.com/2011/01/kentang-lenyek-dan-kuah.html — with Nur Ain Hadi and 2 others.